Guldglans över Stadion

28 april 2023 Ni såg väl på SVT i går kväll (28 april) – hur vi vann SM-guld i basket! Vi tvålade till Södertälje med alla sina storstjärnor rejält. Okej, det var väl inte Stadion Basketklubb som vann, men nog glimmade det ändå rejält med guldglans över oss.

Och ska vi vara ärliga så var det väl heller ingen spelare som bor på Stadion som vann SM-guld. Men det var lagkaptenen Ellen Nyström i Luleå Basket som ledde sina tjejer till den tredje finalsegern borta i Södertälje och fixade därmed Luleå Baskets åttonde SM-guld. Ellens mamma och pappa, Lena och Leif Nyström bor på Stadion – och då stänker det ju lite guldglans över oss andra.

Gör mest poäng

Vi har stor anledning att känna stolthet över Ellen. Hon är nämligen inte vilken spelare som helst. Förutom att hon är en lagkapten som lyckas bära fram sina lagkompisar till stordåd så gör hon nästan alltid mest poäng. Hela 19 poäng i går kväll.

Som om det skulle räcka. Hon tar också massor av returer under korgarna, hon skjuter trepoängsskott när det behövs som mest, hon är en av Sveriges bästa försvarsspelare och spelar ständigt fram lagkompisar till skottläge. Under hela finalomgången har hon varit den absolut mest lysande stjärnan. Beröm har östs över henne från medspelare, lagledare, TV-kommentatorer, motspelare – alla.

En stor förebild

Men det som kanske imponerar mest är lugnet även när motspelarna går hårt åt henne med tacklingar. Hon klagar aldrig. Felaktiga domslut som går emot henne tar hon med en klackspark och koncentrerar sig i stället på nästa anfall. Som lagkapten är hon en förebild för sina lagkompisar – och för alla kommande stjärnor i Luleå Basket. 

Ett stort grattis till Ellen – och till hennes föräldrar som själva är före detta landslagsspelare i basket. 

Ellen är numera given i startfemman även i svenska landslaget.