Fågelkvitter på fullsatt infomöte

05 mars 2020 Infomötet på Stadion igår den 4 mars blev lite annorlunda. En fullsatt kvarterslokal bjöds på fågelkvitter och berättelser om fåglarna som snart kommer med ljuset och våren till Lulsundsberget. Och det var verkliga experter som bjöd på fågelbilder och kvitter – Ulf Öhman ordförande i Norrbottens Ornitologiska Förening och Inger Brännström sekreterare i samma förening. Båda är som bekant medlemmar och boende på Stadion.

Inger är dessutom chef för fågelstationen på Haparanda Sandskär där de båda tillbringar långa tider för fågelräkning och märkning.

– Visste ni att exempelvis tranorna, som flyger över Lulsundsberget vår och höst, är riktiga mästerseglare. De kan exempelvis stiga till 2 000 meters höjd genom att cirkla i motvind i Örebro och därefter glidflyga ända till Solna utanför Stockholm för att övernatta där, berättade Ulf och Inger.

– Nästa morgon fortsätter de på samma sätt norrut.

Tacka myggorna!

Inger och Ulf visade på olika fågelarter och deras vinterflyttning söderut. Flyttningarna söderut har minskat på grund av stigande medeltemperatur. Flera av de vi förr kallade för Europaflyttare stannar i själva verket kvar i södra Sverige idag. 

– Att vi har så många flyttfåglar som flyttar till oss i norr kan vi tacka myggorna för. Det ger en riklig tillgång till föda och att myggorna är många vet alla som tillbringat sommardagar på myrarna i norr.

Besiktningsåtgärder slutförda

Ordföranden i Brf Stadion Eje Eriksson, tekniske koordinatorn Svante Utsi och ekonomiansvarige Örn Preiman informerade om många praktiska och tekniska detaljer för medlemmarna.

Bland annat att alla besiktningsanmärkningar i medlemmarnas lägenheter nu är åtgärdade, men att det återstår åtgärder i både garaget och förråden. Låskolovarna i lägenheterna är bytta.

– Jag vill uppmana alla som blivit utlåsta från sina lägenheter och själva betalat för låssmed att ta kontakt med oss i styrelsen. Alla ska få tillbaka sina utlägg för låssmeden, sade Eje Eriksson.

"Proppvandring" planeras

På varje våning i båda husen finns teknikrum. I teknikrummen på var tredje våning finns  säkringscentraler. Där finns 16 amp säkringar som kan lösa ut och bryta strömmen i någon av de nio lägenheter som hör till just det teknikrummet. Till teknikrummen kommer man bara in med en s.k. styrelsenyckel. En sådan nyckel finns förutom hos styrelseledamöterna också hos Jan Sikström och Per Michael Strutz.

Styrelsen ska inbjuda till en "Proppvandring" i båda husen så att alla medlemmar får klart för sig var just deras 16 amp säkringar (proppar) finns.

Vi har god ekonomi

Örn Preiman redogjorde kortfattat för föreningens ekonomi – och den är god. Stadion är en av få nyare bostadsrättsföreningar som går med plus trots de nya avskrivningsreglerna för bostadsrättsföreningar. De slår hårt mot nya föreningar.

Fler medlemsaktiviteter

Göran Littorin berättade om "Grannluch Stadion" som kört igång. Man träffas första tisdagen varje månad och äter lunch på "LV 7 Restaurang och Café". Allt för att lära känna varandra ännu bättre på Stadion. På "Nyheter" på denna sida finns en artikel om detta. 

Lars Pekka berättade om en idé där medlemmar på Stadion träffas under enkla former i kvartetslokalen under temat "Medlemmar berättar". Var och en tar med sig en termos med kaffe och lite fika. Där håller medlemmar korta föreläsningar om något som kan vara intressant för många.

Bland medlemmarna på Stadion finns så mycket kunskap och erfarenhet – från fritid eller yrkesliv. Ulf Öhmans och Inger Brännströms föreläsning om fåglar är ett bra exemel. Stefan Nilsson och Lars Pekka ska jobba vidare med idén.

Mötet avslutades med en önskan om "vi ses igen 27 maj" när Brf Stadion har sin årliga föreningsstämma.

 

 

En bild till
  • En del Europaflyttare stannar numera kvar inom Sverige eftersom vintrarna blivit mildare.
    En del Europaflyttare stannar numera kvar inom Sverige eftersom vintrarna blivit mildare.