Äntligen klart! Nu ska laddboxar för elbilar installeras

06 november 2021 Allt är klart! Inom några veckor ska laddboxar för elbilar installeras för samtliga bilplatser i garaget på Stadion. Det ger både snabbare och säkrare laddning. I samma laddbox finns också uttag för att köra motor- och kupévärmare, precis som idag. Vi återkommer med mer exakt datum så fort leverantören Grepit AB planerat installationsarbetena.

För medlemmarna innebär installationen inga extra kostnader. Föreningen tar hela kostnaden. Och det ska vi tacka oss själva för, vi som är medlemmar i BRF Stadion. Stadion är en välskött förening med medlemmar som värnar om våra hus och ställer upp för föreningen.

Vi har muskler

Vi har i princip ingen skadegörelse på vår fastighet. Vi sparar årligen stora pengar genom frivilliga insatser, inte minst från vår tekniska grupp som har både energi och hög kompetens på olika områden. Vi har en styrelse som genom åren snålat på kostnader och även skaffat extra intäkter till föreningen. Därmed har BRF Stadion ekonomiska muskler att genomföra investeringen utan att föreningen behöver låna pengar - och utan att riskera den framtida ekonomin för föreningen.

Staten betalar hälften

Totala kostnaden för installationen blir cirka 700 000 kronor. För drygt en vecka sedan fick vi besked från Naturvårdsverket att BRF Stadion beviljats statligt stöd på 50 procent av kostnaden. Föreningen betalar alltså bara halva kostnden. Då försvann de sista tveksamheterna och styrelsen lade in beställning hos leverantören Grepit, som är ett lokalt teknikföretag framsprungen ur Luleå tekniska universitet.

Tomas har lett projektet

Tomas Lovén har varit projektledare och han har haft stöd från tekniska gruppen vad gäller exempelvis elinstallationer, styr- och reglerteknik, mm.

- Vi har begärt in offerter från flera leverantörer och efter många förhandlingar och interna bedömningar har vi valt Grepit AB som leverantör, berättar Tomas.

Framtidssäkrad lösning

- Enligt vår bedömning erbjöd Grepit sammantaget den bästa tekniska lösningen och ett bra pris. Vi har kunnat teckna ett avtal som ger oss trygghet. Grepit finns nära oss i Luleå, och vi kan lätt åka ut och ta dem i örat om något skulle fallera, vilket vi inte tror kommer att inträffa.

- Grepit kunde också erbjuda en framtidssäkrad lösning. Det innebär att det blir förhållandevis enkelt att anpassa systemet till framtida utveckling, exempelvis ny teknik och ökad laddkapacitet, säger Tomas.  

Besked om tidpunkt kommer

Grepit kommer inom kort att ge besked om installationsvecka. De kommer att börja på nedre plan och därefter ta övre plan. Därefter ska anläggningen trimmas och testas. Det kommer förmodligen att krävas att vi parkerar bilarna utomhus någon dag för att underlätta installationen. Hela anläggningen kommer att vara strömlös vissa tider under installationen.

Stor förväntan

- Grepit räknar med att klara installationen på en vecka från start till slut. Vi kommer att kalla till informationsmöte med alla medlemmar där Grepit lär oss hur vi ska hantera användandet, säger Tomas.

- Det finns en stor förväntan. Både jag och styrelsen har fått många frågor från medlemmar. Flera har redan beställt laddhybrider eller rena elbilar. Dessutom har andra HSB-föreningar hört av sig för att få ta del av våra erfarenheter hittills, berättar Tomas.

Höjer värdet på våra lägenheter

Ordföranden i BRF Stadion, Peder Stockman, är glad.

- Det har varit ett stort arbete med många inblandade. En jättestor eloge till vår sekreterare och projektledare Tomas Lovén. Vi är på väg att ro i hamn ett stort projekt på bästa sätt. Det här kommer att öka servicen till medlemmarna, vi gör en insats i kimatarbetet och det höjer värdet på hela fastigheten - och inte minst värdet på medlemmarnas lägenheter, säger Peder.