Stadionprofil: Stefan har övervunnit alla hinder

21 februari 2022 Ett livslångt fysiskt handikapp behöver inte vara förödande för ett bra liv. Stadion-medlemmen Stefan Nilsson är ett lysande exempel på det. Trots livslång polio så fortsätter han vid dryga 70 att leva ett synnerligen aktivt och rikt liv. Han var bland annat landslagsman i styrkelyft i svenska handikapplandslaget. På Stadion känner vi honom som musiker i Stadion Big Band tillsammans med grannen Stig Hedberg.

– Jag lärde mig redan som barn att det går att övervinna alla hinder om man inte ger upp, säger Stefan.

– Ibland fick man vara extra kreativ. När jag någon gång mobbades i skolan så skapade jag allians med en storvuxen kille som sprang i kapp mobbaren och förde honom till mig. Och då kunde jag uppfostra honom att sluta mobba skolkamrater. Styrka i armarna hade jag redan då och jag hade lärt boxning av en farbror till mig, skrattar Stefan.

Ärvde musiktalang och kärlek till idrott

Han föddes 1950 i Piteå. Modern älskade och spelade musik. Fadern var aktiv inom bland annat tyngdlyftning – och Stefan ärvde både en musikalisk talang och kärleken till idrott.

– Jag minns ju inte livet före 1,5 års ålder när jag ännu var frisk. Mor har berättat att jag fick hög feber och att benen inte längre bar mig en dag när jag skulle kliva upp från pottan.

Efter iltransport till Garnisonssjukhuset i Boden och vidare med tåg till Vanföreanstalten i Härnösand så konstaterade läkarna att Stefan hade drabbats av polio. Det är en virussjukdom som tidigare var en stor orsak till död, förlamning och livslång funktionsnedsättning genom förtvinade muskler. Idag är polio på väg att utrotas globalt genom vaccinering.

Musikdebut som 12-åring

Vid sju års ålder genomgick han en experimentell operation som inte gav önskat resultat och något år senare en operation som gav rejäla förbättringar. Familjen flyttade till olika lägenheter i Luleå. En modern lägenhet på tredje våningen utan hiss var inget problem för Stefan eftersom det fanns en ledstång i trapporna och Stefan var stark i armarna.

På ABF lärde han sig spela piano och utvecklade sin musikaliska talang vidare med mamman, som var duktig på piano. Vid 12 års ålder gjorde han sitt första offentliga framträdande på Folkets Hus i Luleå inför stor publik. Hans spelningar blev allt mer efterfrågade och han spelade bland annat på bröllop, kundarrangemang på butiker samt modevisningar.

Tillsammans med två kompisar bildade de Nils Petters Trio och spelade bland annat på hotell runt om i Norrbotten under ett antal år.

Ett radarpar med Britt

1970 träffade han sitt livs kärlek Britt. Nyårsafton 1972 blev de äkta makar och efter snart 50 års äktenskap så har kärleken aldrig svalnat. Idag kan Britt och Stefan glädja sig åt två barn och tio barnbarn.

Tillsammans med Britt, som var förskollärare, har de levt ett mycket aktivt liv. De har haft sommarstuga, kyrkstuga och numera en fin kolonilott. Britt är konstnärligt begåvad, målar fantastiska tavlor, gör fina konsthantverk och har dessutom ”gröna fingrar” så att hemmet alltid varit en oas av växtlighet. Vi har berättat om Britt tidigare på Stadions hemsida.

– Britt och jag är ett radarpar. Britt har starka ben och jag är stark i överkroppen. Tillsammans har vi klarat allt, säger Stefan.

Vem klarar 70 armhävningar?

Stefan har hela livet utövat idrott. Exempelvis badminton i korpsammanhang där han ofta slog motståndare med friska ben hur otroligt det än låter. Han har vid sidan av arbetet undervisat i musik och varit tränare och ledare inom handikappidrott och drivit eget företag med försäljning av kosttillskott, träningskläder, träningsbillbehör m.m. på fritiden.

Han var utbildad från handelsskola och jobbade bland annat som lagerchef och innesäljare på ett företag i Bergnäset.

Tillsammans med Stig Hedberg spelar de nu på olika arrangemang – och på Stadion fyller de medlemsmöten med musik och sång.

Stefan satte upp ett mål att han skulle klara 70 armhävningar innan han blir 70. Han klarade det ett år i förväg.

Hur många klarar 70 armhävningar på Stadion idag?

Några bilder från Stefans liv
  • Stefan var landslagsman i styrkelyft. Rena Arne Tammer-kopian om ni minns honom.
    Stefan var landslagsman i styrkelyft. Rena Arne Tammer-kopian om ni minns honom.
  • Britt och Stefan gifte sig 1972. Det blev en kärlek som har hållit i snart 50 år.
    Britt och Stefan gifte sig 1972. Det blev en kärlek som har hållit i snart 50 år.
  • På Vanföreanstalten (idag känns inte namnet så modernt precis) fick Stefans föräldrar veta att deras tvåårige son hade drabbats av polio.
    På Vanföreanstalten (idag känns inte namnet så modernt precis) fick Stefans föräldrar veta att deras tvåårige son hade drabbats av polio.
  • Britt och Stefan, radarparet som kompletterar varandra.
    Britt och Stefan, radarparet som kompletterar varandra.
  • - Stadion är en fantastisk plats att bo på, säger Stefan.
    - Stadion är en fantastisk plats att bo på, säger Stefan.