Vi ska bli 5000 på Kronan!

26 september 2014 Luleå växer för närvarande med cirka 500 personer per år och det råder bostadsbrist. Kronanområdet är det område som Luleå kommun ska bygga ut i första hand. I planerna finns att bygga 1 200 – 1 800 nya bostäder på Kronan inom 15-20 år.

Vi som bor på Stadion har alltså bara sett början på Kronans utveckling. Miljardinvesteringar väntar från kommunen, bostadsföretag, näringsliv, organisationer och privatpersoner.

Stadsdelscentrum
– På sikt räknar vi med att Kronan förtätas och byggs ut till en sammanhållen stadsdel med ca 5 000 innevånare, säger Lena Segerlund, VD vid det kommunala bolaget Kronan Exploatering AB. Den mesta nya bebyggelsen kommer att ske åt östra Kronan-hållet. Ett stadsdelscentrum i området för fotbollsplanen finns också i planerna. I anslutning till centrumet finns planer på ett riktigt fint parkområde med vatten och plats för aktiviteter.

– Det finns redan intresseförfrågningar från privata handlare att öppna en kvartersbutik i området, säger Lena Segerlund.

HSB bygger två punkthus till
Hon informerade styrelsen för Brf Stadion vid styrelsens senaste sammanträde. Än så länge är hon ensam anställd i det nybildade bolaget som ska svara för utformning och planering av Kronan.

Det mesta befinner sig fortfarande på ett planeringsstadium. Men det finns också konkreta planer i närtid. HSB projekterar just nu för att bygga två ytterligare punkthus av samma modell som Stadion. De ska placeras vid vägen upp till Lulsundsberget nedanför Lulebos höghus. Någon ytterligare bebyggelse kommer troligen inte att ske på ”toppen” av Lulsundsberget.

De nuvarande byggnaderna från LV7-tiden ska bevaras och utvecklas så långt som möjligt, även om det är troligt att en och annan byggnad måste rivas.

Skola och sporthall
En ny skola ska vara klar till höstterminen 2017 i anslutning till förskolan Spiran. Där ska också byggas en sporthall som ska betjäna skolan och allmänheten. Detaljplanen för det området är utlagd för samrådsförfarande fram till 7 oktober 2014.

– Idag är kapaciteten för vatten och avlopp till Kronan fullt nyttjad. Men som de flesta har sett så håller kommunen på att dra fram helt nya ledningar till bland annat Kronan. De ska vara färdiga tills hösten 2017 då även HSB:s bygge och den nya skolan står klar, säger Lena Segerlund. Det blir också delvis nya trafiklösningar.

Rondell Kronanbacken-Svartövägen
En ny rondell ska också byggas i korsningen Kronanbacken-Svartövägen. Att det är en välkommen investering vet alla som försöker köra in på Svartövägen åt vänster mot bland annat Skurholmen och Örnnäset.

– Kronan är ett ovanligt spännande område och där kommer vi att kunna skapa hållbarhet på riktigt med närhet till natur och stadspuls samt unika möten mellan människor, säger Lena Segerlund.