2015-12-04

Expeditionen helgstänger
Expeditionen är obemannad fr o m den 21 december t o m den 11 januari. Under den perioden anmäler du brådskande ärenden till HSBs felanmälan, telefon 010-442 24 24 eller via www.hsb.se/goteborg.
På samma sätt bokar eller av­bokar du gästlägenheter och samlingslokal. Expeditionen öppnar åter tisdagen den 12 januari, med besökstid och telefontid kl 18−20.

Månadsavgifterna oförändrad
Styrelsen beslöt på budgetmötet i november att låta månadsavgifter­na vara oförändrade den 1 januari 2016. Det gäller såväl lägenheter som fordonsplatser.
Föreningens ekonomi är fortsatt god och underhållsåtgärder kommer att ske som planerat enligt underhållsplanen, utan att avgifterna behöver höjas nu.

Luciafirande den 9 december
Den 9 december kl 11 är du välkommen på en ”kaffestund” med luciafirande i lokalen. Traditionen bjuder att barnen från föräldrakooperativet Kattfoten kommer och lussar för oss. Har du småbarn är detta förstås ett utmärkt tillfälle att låta dem träffa andra småbarn – såväl grannars som Kattfotens.
För att vi ska veta hur många vi blir är vi tacksamma om du anmäler dig till Margot Ericsson, telefon 12 99 81, 0737-74 97 94.

Barngrupper i lokalen
Flera barnfamiljer har visat intresse att starta grupper med små barn. Nu har intresset ökat, eftersom kyrkans ”gula villa" på Kabelgatan 6 byggs om till bostäder.
Från föreningens sida tycker vi att detta är ett väldigt roligt initiativ. Det bidrar ju även till att vår fina lokal nyttjas flitigare och då under dagtid, då den ofta står tom.
Tre familjer är beredda att starta ”direkt”, med ett rullande ansvar för att öppna, stänga och städa. Föreslagna tider är måndagar kl 13−15 och torsdagar kl 11−13.
Styrelsen beslöt den 2 december att satsa på detta. En del praktiska frågor behöver lösas i lokalen och lite saker köpas in. Om allt går i lås blir de första gångerna den 4 res­pektive 7 januari.
Vi återkommer så snart vi kan med mer information.

Skapande och läsning även i vår
Skapargruppen hade höstens sista träff den 1 december och tar nu lite ledigt. Tisdagen den 19 januari kl 18 är man igång igen. Ta med dig det du vill pyssla med eller häng bara på för en liten pratstund.
Även bokcirkeln tar en paus över helgerna. Den startar med en ny bok den 3 februari kl 10. Anmäl dig till Margot Eric­sson, tfn 12 99 81, 0737-74 97 94.

Pubar och loppisar populära
Många har frågat om vi inte ska ha pub eller loppis snart. Jo, det ska vi, men vi behöver fler personer som är med och arrangerar. Blir vi några stycken så är det inte särskilt betungande, utan bara roligt.
Vill du vara med och ordna pub och/eller loppis, kontakta förtroendemannen. Du kan anmäla intresse av lite mer permanent karaktär, eller kanske bara hjälpa till ibland. Förhoppningsvis har vi pub och loppis i början av året.

Mer glögg och fler julträd
Det blev en fin glöggkväll med nyanländ kyla ute men mycket värme i hjärtat. Runt 50 personer slöt upp vid lekplatsen, detta andra år i rad – alltså en tradition!
Föreningen bjöd på alkoholfri glögg med tillbehör. Så tände vi julträden och därefter informerade ordföranden Simon Svedlund och Stina Jansson lite om vad som är på, bland annat fler julträd inför julen. Målet är att de flesta ska kunna se någon julbelysning från sitt hus.
Tack alla som kom och spred värme i novembermörkret! Stort extra tack till Christina Erikson och Tina Böhmfeld som hjälpte till att ordna det hela!

Trädgårdsförråd för alla!
Nu kommer du in i trädgårdsförrådet med din husnyckel. Det är ett steg för att du spontant ska kunna gå ut och påta. Lämna in din gamla nyckel till förtroendemannen.
Vi går nu vidare med idén om en uppsättning verktyg i varje hus.

Vi är bra på att sortera!
Kretslopp och vatten har berömt oss för vår sophantering. I ett blad med statistik över hur göteborgarna har skött sig under ett år skriver de ”HSB Brf Gråberget har idag en mycket bra nivå på avfallshanteringen utslaget per hushåll.” Se även det roliga ”diplomet” vi har anslagit i trapphusen.
Samtidigt kan vi bli ännu bättre. Vi lägger runt en halv miljon kronor om året på soporna, så det finns pengar att spara. Stan började 2012 att ta betalt för restavfallet per kilo. Ju mer vi sorterar och lägger i bioavfallet, desto mer sparar vi alltså i pengar – och miljö!
I början av 2016 tittar vi på vad vi kan göra kring det som Kretslopp kallar Fastighetsnära Insamling (FNI). Vi återkommer om det.

Ingen jord i komposterna!
Komposterna är till för trädgårdsavfall och avfall från pallkragarna. Växtdelar går bra, men inte jord från blomkrukor och balkonglådor. Den lägger du istället i gallret intill.
Komposter finns ovanför boulebanan, på den lilla uteplatsen vid p-platserna på Vant­gatan 3 och i klippområdet vid Kabel­gatan 41 A. Varje kompost har en ansvarig som varvar med strö och kaffesump.

Råttor frodas på Gråberget!
Det är tyvärr gott om råttor i uteområdet. Fastighetsskötarna och sanerings­företag har länge försökt få bukt med problemet och nu tar vi ett större grepp. Vi har slutit ett treårigt avtal med Anticimex för att angripa råttorna i deras favorittillhåll – avloppsrören.
Avtalet kostar drygt 300 000 kr. Men för att kunna få bukt med problemen behöver vi din hjälp: Mata inte fåglarna! Maten trillar ned på marken och drar till sig råttor. I valet mellan att värna fåglarna och oss väljer vi oss själva!
Ser du råttor, anmäl det via sedvanlig felanmälan. Och nu när det blir vinter och kallt vill råttorna gärna in i värmen. Var därför noga med att stänga alla dörrar.

Förebyggande avloppsspolning
Våra hus är gamla, så även våra avlopp. Då och då har vi stopp i avloppen, ibland bara i en lägenhet, ibland i husets avloppsstam.
Styrelsen har tagit in offerter på förebyggande spolning och filmning av stammar. Vi kommer att börja med ett hus vardera av höghus, lägre punkthus och låghus.
För att minimera problemen och dyra underhållskostnader − spola inte ner matfett! Torka istället ur det och lägg det i bioavfallet. Då blir det energi istället för stopp!

Fasader tvättas mot alger
Enligt beslut på årsstämma har vi nu gett en entreprenör i uppdrag att tvätta de fasader och utsidor av balkonger som har påväxt av alger.
Det gäller fyra hus: Kabelgatan 16, 18, 20 och 33. Arbetet har redan startat denna vecka på Kabelgatan 16 och fort­sätter när väder och vind tillåter.

Skaffa brandvarnare nu!
Så här i juletid är det extra mysigt med levande ljus. En god regel är att den som tänder ett ljus också släcker det.
Har du inte en brandvarnare, så skaffa denna billiga livförsäkring nu! Glöm inte att kolla funktionen och byta batteri, till exempel när du har läst detta blad.

Till sist
Tillsammans med detta blad får du även årets stämmoprotokoll.
Undrar du över något? Titta då på hemsidans Svar på alla frågor.

Till sist tackar vi för året som gått och önskar alla God Jul och Gott Nytt År!